Wat is nu Punch Needle eigenlijk?

Punch Needle, ook wel Punchen genoemd is dé nieuwe hype in handwerkland! Mits een aantal technieken die je echt wel moet kennen, is het voor iedereen toegankelijk.

Het is een eeuwenoude techniek die terug hip geworden is. Heel hip zelfs! Je gaat met een speciale Punch Naald door geschikt stof heen en weer naar beneden waardoor je aan de ene kant lussen creëert en aan de andere kant steken. Met een juist frame kan je de voor- en achterzijde naar wens afwisselen zodat je beide soort steken kan combineren. 

Door de combinatie van verschillende diktes van Punch Needles (Punch Naalden), lussen en steken, andere wol én diverse kleuren kan je in no-time echte kunstwerkjes creëren.

Wat is Punch Needle? Geen Smyrna! Punch Needle wordt dikwijls verward met Smyrna. Bij Smyrna trek je eigenlijk korte draadjes door een stramien waardoor je knoopjes vormt. Het werkt helemaal anders als Punch Needle waarbij je met een lange draad werkt en lussen creëert.

 

Wat heb je nodig?

 

Om te starten met Punch Needle, heb je kennis over de diverse materialen nodig:

Punch Naalden
Stof
Frame
Borduurschaartje
Wol
Afbeeldingen

–>Punch Naalden

 

Je hebt verschillende soorten Punch Needles maar ook diverse diktes én heel veel verschil in kwaliteit en functionaliteit. Het is goed om te weten welke materialen het best zijn om te leren Punch Needlen. Een slechte naald zorgt al snel voor een slecht resultaat.

In ons assortiment vind je de Oxford Punch Needles Fine en Regular, respectievelijk #14 en #9. Deze naalden zijn iets duurder maar je koopt ze voor het leven. De voordelen zijn super, nl.:

– Gepolijste roestvrije punt
– Ergonomische handgreep
– Gemakkelijk inrijgsysteem zonder tools
– Geschikt voor wol

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat ze voor de lussen niet in de hoogte verstelbaar zijn.

Deze Oxford Punch Needles mogen slechts door vier verdelers in België verkocht worden. Coachinette is daar één van. Ik voel me vereerd!
Amy Oxford kan de vraag niet volgen en heeft daardoor een beperking opgelegd voor het aantal verdeelpunten per land. Tijdens de workshops en de online workshops werken we enkel met de Oxford Punch Needles. Deze Punch Naalden zijn een investering voor het leven!

De Punch Naalden van Rico zitten ook in ons assortiment. Deze zijn van plastic en dus niet geschikt voor gebruik gedurende heel je leven. We hebben er twee versies van. Eentje is bedoeld voor borduurgaren, heeft drie fijne naalden en is in de hoogte van de lussen verstelbaar. Door de heel fijne naald kan je in sommige stoffen rechtstreeks Punchen. Leuk voor kleine werkjes want het gaat echt veel trager vooruit … Niets voor mij dus!

Rico heeft ook een Punch Naald voor wol (vergelijkbaar met de dikte van de Oxford Punch Needle Regular). Eveneens van plastic en in de hoogte verstelbaar voor de lussen. Heel leuk om te combineren met beide naalden van Amy Oxford!

Beide Rico naalden zijn goedkoop maar ook moeilijker in te rijgen. Het is erg vervelend indien je gebruik maakt van vele kleurtjes waardoor je dikwijls van draad moet veranderen. Een tip hierbij is om bij de wolvariant een weefnaald erbij te kopen. Die zorgt voor het gemakkelijker inrijgen van je draad t.o.v. het inrijgmateriaal dat inbegrepen is.

 

Punch Needle Amy Oxford, #9 regular
Punch Needle, Amy Oxford #14 fine

–> Stof

 

Héél belangrijk is dan ook de keuze van het stof. Wanneer je leert hoe te Punch Needlen, moet je echt beschikken over de juiste stof. Anders loopt het al snel heel fout waardoor je denkt dat je niet de juiste techniek toepast. Wij hebben stof in ons assortiment dat speciaal ontwikkeld werd om te Punchen. De basiskleur is gebroken wit maar we hebben eveneens zacht roze, mosterd en grijs in de collectie. Indien je met gekleurde stof werkt, zonder telvierkanten, hoef je nl. niet heel je werk vol te Punchen.

De stof is geschikt om te Punchen als het zich terug herstelt wanneer je fouten hebt gemaakt. Je trekt je draad terug uit de stof, wrijft met je nagel heen en weer over de stof en voilà. Je stof is terug in orde!

Is je stof te dun of onvoldoende grof geweven dan maak je met je naald gaten in je stof.

Best is om je stuk stof te zigzaggen of te overlocken voordat je start met Punchen. Het rafelt redelijk fel waardoor de slierten gemakkelijk tussen je werk in komen te zitten. Heb je geen naaimachine dan kan je ook een draad of 8 uitrafelen aan elke kant. Zo heb je ook geen last meer. Een andere manier is om de rafelzijden af te plakken met behangerstape!

Monk’s Cloth noemt de stof. Je vindt ze hier in de webshop. Grof geweven linnen kan voor sommige naalden ook geschikt zijn.

–> Frame

 

Er zijn verschillende frames op de markt. Je hebt enerzijds de borduurring. Dat zou je kunnen gebruiken maar werkt niet zo handig. Het stof trekt zichzelf regelmatig los uit de ring (vooral bij dikke kwalitatieve stoffen). Let wel! We hebben het verder telkens over de Punch Needles voor wol! Het loskomen van de stof zal minder voorkomen bij Punch Needles voor borduurgaren. Leer Punch Needlen met het juiste frame. Het maakt het voor jou zoveel gemakkelijker!

We hebben een plastic frame waarin je het stof kan aanspannen. Door het systeem van de kleppen die je op het frame spant, kan je tijdens je werk aan de kleppen draaien en telkens aanspannen. Zelden of nooit moet je je werk terug uit het frame halen om terug op te spannen. Je te punchen oppervlak is ook groter dan bij een borduurring.

Wanneer je echter een tapijt wil maken of een nog groter oppervlak wenst te Punchen, heb je nog de mogelijkheid om gebruik te maken van houten frames. We hebben hier drie vierkanten modellen van.

–  Small
  Medium
  Large

Je gaat je stof zigzaggen en vervolgens op de achterzijde vastmaken met behulp van punaises of een nietpistool. Nadien kan je je werk losmaken of je kan het in de kader laten zitten. Op die manier heb je direct een muurdecoratie!

Je kan uiteraard ook je frame zelf maken. Heb je nog oude houten foto- of schilderijkaders liggen? Dan kan je die zeker ook gebruiken!

 –> Borduurschaartje

 

Het borduurschaartje is handig om bij de hand te hebben om de draden af te knippen maar ook voor de afwerking. Met de gesloten punt van het schaartje ga je de einddraden naar de andere kant duwen om vervolgens af te knippen.
 

–> Wol

 

De wol vind je niet in de webshop van Coachinette. Allerlei wol is geschikt om mee te Punchen. Wanneer je een wandtapijtje maakt, speelt de kwaliteit van de wol geen grote rol aangezien je je werk weinig of niet moet wassen.

Maak je echter een kussen, een patch voor op kleding of een totebag? Misschien een vloerkleed? Dan is het belangrijk om een goede kwaliteit van wol te gebruiken zodanig dat je werk na het wassen ook nog heel mooi en fluffy blijft.

Mohair is niet geschikt om mee te Punchen. Als je echt een fluffy effect wenst (zie foto), is het best aangewezen om de wol vooraf te testen. Je ziet het niet met het blote oog zonder te testen.

Wat je wel kan zien is of de dikte van de wol geschikt is voor je naald. Wanneer je Punch Naald ingeregen is leg je ze, zonder te trekken, neer met de draad in het verlengde van je naald. Je kijkt vervolgens naar de dikte van je draad. Is deze gelijk of ongeveer gelijk aan de dikte van de punt van de naald, dan zit je goed!

Bij te dunne draad, kan je ervoor kiezen om je draad dubbel te nemen.

 

 

Mijn laatste projectje is deze haarspeld!

Maak van je resterende stukjes stof, leuke haarspelden met Punch Needle. Deze kan je gerust in een kleinere borduurcirkel maken. 

 

Punch Needle Haarspeld, handgemaakt

Hoe kan je je Punch Needle werk afwerken?

 

Er zijn verschillende manieren om je creatie af te werken. Ik beschrijf er enkele:

– Je laat je werk in een borduurring of verwerkt het na het punchen in een borduurring. Indien je niet tot aan de rand bent gekomen met je lussen of steken, kan je het stof goed aantrekken. Indien je wel tot aan de rand gekomen bent, kan je met een gewone borduursteek helemaal rondom de houten ring door het stof borduren (met wol en een stompe borduurnaald).

– Jouw creatie zit reeds in een houten frame met punaises of je kan het na het Punchen nog met punaises of een nietpistool vastpinnen op een frame.

– Indien je jouw werk wenst op te hangen, kan je ook kiezen om te werken met een houten stok. Je gebruikt eerst een spuitbus textiellijm om de zijranden aan de achterkant van je werk te kleven. Je maakt vervolgens aan de bovenzijde van je werk lange lussen met een borduurnaald waardoor je een houten staafje of tak steekt.

– Voor een kussen kan je gewoon je naaimachine gebruiken. Fixeer de achterzijde altijd met een textielspray. Gebruik zeker geen vlieseline omdat je door de warmte je wol doet krimpen of je lussen plat strijkt. Indien nodig (vb. bij een patch) kan je gewoon door de lussen stikken. Daar zie je vrijwel niets van.

Wat kan je zoal maken met Punch Needle?

 

Met de Punch Needle techniek kan je zoveel verschillende dingen maken. Hier volgt een lijstje met voorbeelden:

– Kussen
– Patch voor op kledij
– Tote-bag
– Hoes voor krukje
– Wandtapijt
– Wanddecoratie
– Tapijt(je)
– Handtasje
– Haarspeld
– …

–> Afbeeldingen

 

Wat ga je Punchen? Hoe geraak je aan inspiratie? Wel … er zijn een heleboel dames die reeds een workshop volgde bij Superette Ninette, later Coachinette. De foto’s van deze supermooie werken, werden verzameld in een fotoboek op de Facebook pagina.

Wil je iets maken, maar kan je het zelf niet tekenen? Google dan de naam van wat je wenst te maken in combinatie met het woordje kleurplaten. Let wel op dat je toestemming hebt om de afbeelding te kopiëren. De kleurplaten zijn meestal heel geschikt omdat de tekeningen niet te gedetailleerd zijn.

Wens je liever wat inspiratie op te doen via een boek. Dan vind je hieronder enkele tips!

 

Punch Needle en Co, boek

Het boek van Julie Robert, ‘Punch Needle & Co’ laat je leuke patronen ontdekken. Op de cover is ook de Oxford Punch Needle te zien. Je vindt het boek hier

Het boek van Marianne Dekkers-Roos, ‘Punchen als een Pro’ bevat eveneens mooie patronen. Persoonlijk zie ik de ‘groene vingers stijl’ heel erg graag. Vie deze link kom je bij dit boek!

Punchen als een pro van Marianne Dekkers-Roos
Punch needle, door Arounna Khounnoraj

Nog een leuk boek boordevol inspiratie is het boek van Arounna Khounnoraj, ‘Punch Needle’. Zij legt vooral de nadruk op de accessoires die je met de techniek kan maken. Een mooi boek! Klik hier als je meer wil lezen!

 

Wil je graag op de hoogte blijven van blogs, workshops, tips & tricks over organisatie en informatie over nieuwe producten en aanbiedingen? 

Pin It on Pinterest

Share This