Kennisbank

Begrippenlijst : Punch Needle

Punch Needle: een eeuwenoude traditie die terug ongelooflijk hip is!

In deze kennisbank Punch Needle leggen we je graag uit wat Punch Needle nu eigenlijk is. Hoe noemt het materiaal? Waar moet je bv. op letten wanneer je materiaal aankoopt. Coachinette biedt verschillende formules aan om Punch Needle te leren. Wil je meteen aan de slag en een Punch Needle kopen? Je kan  het materiaal vinden op onze webshop

Wat is Punch Needling?
Wat is een Punch Needle?
Andere Punch naalden…
Punch Needle stof.
Het verschil tussen Punch Needle en Smyrna.

 

Punch Needling

Punch Needling is een eeuwenoude manier om tapijten mee te maken. Het wordt soms ook tuften genoemd.

Het is een trendy borduurtechniek waarmee je met een speciale naald waarachtige schilderijtjes van verschillende garens mee kan maken. Die schilderijtjes uiten zich in wandtapijtjes, patches voor op kledij of tassen, kussens, etc.

Het is een techniek waarbij je met je naald telkens in je stof prikt waardoor er lussen ontstaan aan de andere zijde van je stof. Je kan, voor een creatief en mooi effect, telkens wisselen van stofzijde zonder je werk uit je frame te halen.

Punch Needle

De beste Punch Needle is van Amy Oxford. Coachinette is één van de vier importeurs uit Amerika in België die deze mag verdelen. Punch Needle is zo hip dat Amy Oxford de vraag niet kan volgen en het aantal verdelers per land moet beperken. 

De Punch Needles zijn er voor verschillende diktes van draden. De Oxford naalden hebben een roestvrije punt, een ergonomische handgreep en een uitsparing voor je draad. Een aankoop is voor je leven. In de webshop vind je meer informatie bij de twee verschillende naalden (#14 en #9) die we op voorraad hebben. Hieraan heb je voldoende om heel verscheidene mooie werken mee te maken.

 

Andere Punch naalden

Er bestaan uiteraard ook andere Punch Needles, met een goedkoper prijskaartje. Veelal zijn ze van plastic. Ze missen dikwijls ergonomische factoren en duurzaam materiaal. Deze naalden zijn perfect bruikbaar om af en toe mee te Punchen. 

Rico heeft twee verschillende Punch naalden ontworpen. Eentje voor wol en een fijnere versie voor borduurgaren. Het inrijgen gaat niet zo handig maar het voordeel is wel dat je de lengte van de lussen kan instellen op verschillende hoogten. Er is er eentje voor wol en eentje voor borduurgaren.

De fijnere verstelbare naald kan je rechtstreeks gebruiken op dunner katoen.

 

 

Punch Needle stof

Misschien is de Punch Needle stof wel het allerbelangrijkste om je werk tot een goed einde te brengen. Het meest gebruikte stof daarvoor noemt ‘Monks Cloth’. Je kan ook punchen op grof linnen.

Het beste is dat je het gewoon met je naald test. Er mogen namelijk geen gaten ontstaan. Wanneer je een stukje moet uittrekken en je wrijft er met je nagel over heen, herstelt het stof zich (wanneer het geschikt is om te Punchen met wol). Je kan je te punchen afbeelding met bv. Sharpies op je stof tekenen. 
Het stof, speciaal door Rico Design ontwikkeld, kan je hier kopen.

een specialePunch Needle versa Smyrna

Veel mensen verwarren Punch Needle met Smyrna. Het zijn beide heel oude technieken die terug hip zijn. Beide worden ze gebruikt om onder andere (wand)tapijtjes en kussens mee te maken.

De uitleg van Punch Needle vind je hier.

Smyrna is een techniek om te knopen. Bij Smyrna maak je met een speciale naald knopen in een stramien met korte stukjes wol.
Het stramien is redelijk stug, heeft een ruitjespatroon (ook wel mazen genoemd) en lijkt op een borduurondergrond.  

Pin It on Pinterest